Göra det själv

Att själv byta däck med fälgkorsOm man har hamnat i vägkanten med ett däck som är lika platt som en pannkaka så har man inte mycket till val. Antingen får man ta fram den där domkraften och montera på extradäcket som förhoppningsvis finns i utrymmet under bagageluckan eller så får man ringa efter hjälp. Det här är ju en plötslig situation som man måste ta sig ur relativt snabbt för att inte utgöra en fara för trafiken. När det handlar om att byta till sommardäck eller till vinterdäck så har man inte samma jäkt och man kan fundera på om man vill ta hand om detta själv. Man måste inte vara insatt i bilens mekanik för att byta däck själv men man ska se till att ha rätt redskap och gott om tid för projektet.

Rätt utrustning

Innan man sätter igång med att byta sommardäcken så ska man se till att man har allt som kan tänkas behövas för jobbet på plats. Det är viktigt med bra redskap som gör att man kan dra åt ordentligt samt komma åt och jobba på ett sätt som inte sliter för mycket på den egna kroppen. Här är saker som du bör ha för att byta däcken själv:

  • Handskar
  • Ett rejält fälgkors
  • En mutterknackare/dragare med kraft
  • Ett förlängningsskaft som är väl tilltaget så att man kommer åt
  • Rengöringsmaterial som stålborste, fett för att smörja in bultar och fästen, rengöringsprodukt för fälgar och däck

Dessutom så ska man ju ha gott om plats för sitt projekt. Det bästa är en garageuppfart, plats i trädgården eller en parkering där man inte kommer att bli störd av folk som försöker parkera precis där man håller på att byta däcken. Om man ställer sig vid en vägkant med detta uppdrag så kan man lätt bli till ett irritationsmoment för de som kör förbi.

Gör rent först

Om du inte vill bli alltför smutsig av att byta däck själv så kan du börja jobbet med att göra rent däck och fälgar. Det här ger en trevligare arbetsmiljö så snart som du börjar arbetet med att lossa och montera av. Lite smuts får man ändå räkna med, men du använder förstås handskar för att inte förstöra naglarna.

Använd fötter för mer kraft

Det är livsfarligt att lämna däcken löst sittande då de kan åka av när man kör. Om du känner att kraften i armar och händer inte riktigt räcker till så kan du ta kraft med foten. Här kan ett rejält fälgkors som gör detta möjligt då man byter sommardäck själv vara bra. Lär dig fler knep för hur du kan byta däcken och få de att sitta på ordentligt utan att själv vara Hulken genom att läsa fler tips från experter och lekmän som uttalar sig online i bloggar och forum.