Viktigt att veta om att byta däck

Det finns en hel del att veta då man vill byta däck och det särskilt när man kanske behöver nya. För många så är det enklaste att få professionell hjälp hellre än att själv leta upp lämpliga däck och finna tiden och platsen för bytet. Det finns verkligen ingen anledning att leka hjälte och bevisa för sin omgivning att man kan byta sommardäck själv när man faktiskt inte har tid med detta. Det viktigaste är att man tar väl hand om sin bil och att man inte slarvar med däcken. Här är några saker som kan vara bra att tänka på vad gäller byten av sommardäck och vinterdäck.

Är det dags för byte?

Det finns flera saker som påverkar om man ska byta sommardäck eller vinterdäck. Här är några punkter att beakta för att komma fram till om man kan tänkas behöva nya däck till bilen:

  • Är det lagligt att köra med sommardäck eller vinterdäck, här måste man se både på datum och på väglag.
  • Är mönsterdjupet på däcken okej eller har de blivit för slitna?
  • Ska man köra med släp under vintertid och eventuellt använda sig av dubbdäck på bilen?
  • Har däcken använts under en mycket lång tid och på ett intensivt sätt?

De här frågorna kan ge en god indikation om det är dags för ett byte eller inte och det är klart att man alltid kan fråga en person som jobbar med bilar och däck för att få en uppfattning om man kör med bra däck eller rentav åker omkring som en trafikfara med felaktiga däck monterade på bilen.

Lufttryck vid däckbyteGlöm inte att kolla luftrycket

Om du vill skydda dina däck för att slippa byta så ofta så ska du se till att lyftrycket är korrekt. Det är helt normalt att kolla luftrycken två gånger per månad. Ta chansen då du ändå är på macken för att tanka. Man brukar kunna se rekommenderat tryck i en tabell som finns i bilens dörrkarm. Med rätt tryck så kör du säkrare och däcken kommer att leverera de egenskaper som utlovats då du köpte dem.

Köpa däck på avbetalning

Om man vill ha riktigt bra däck så ska man satsa på de bästa märkena som är kända för att hålla länge och hålla en hög prestanda. När detta blir för dyrt så kan man se om det går att byta sommardäck och få nya på avbetalning från en bra däckverkstad. Det här kan löna sig då man slipper onödiga problem med däck och körning då de däck man har skaffat klarar av de påfrestningar som bilen utsätts för.